Gesprekken tijdens loopbaan

Communicatie met medewerkers vindt plaats in verschillende situaties, de hele dag door. Gedurende het dienstverband zijn er verschillende situaties waarin bepaalde gesprekken gevoerd worden. Denk aan het sollicitatiegesprek, het functioneringsgesprek, het beoordelingsgesprek of het ontslaggesprek.

Sponck biedt handvaten hoe je deze gesprekken het beste kan voeren. Het is ook mogelijk om de gesprekken samen met Sponck op te pakken.

 

Functioneringsgesprekken

Aan de basis van de relatie tussen werkgever en medewerker staat een solide arbeidsovereenkomst waarin de onderlinge afspraken worden weergegeven. Zoals beloning, standplaats en de functie van de medewerker. De arbeidsovereenkomst gebruik je (als het goed is) als uitgangspunt om het functioneren van de medewerker te coachen, want aan de functiebenaming hangt (als het goed is) ook een up to date en realistische functiebeschrijving.

Als je én de arbeidsovereenkomst én de functiebeschrijving op orde hebt (zo niet, kijk dan even op onze andere pagina’s) kan je zinvol verder gaan met de volgende stap; het functioneringsgesprek.

Sponck analyseert graag het huidige systeem van de functioneringsgesprekken of maakt een nieuw formulier met instructies voor je bedrijf op maat

Nodig ons uit voor een vrijblijvend gesprek en we kunnen de verschillende mogelijkheden bespreken!

Beoordelingsgesprekken

Het verschil tussen beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken is niet altijd even duidelijk Volgens de theorie zit er duidelijk verschil in. In de praktijk is dit echter niet altijd zichtbaar. De kunst is om, samen met het functioneringsgesprek, het beoordelingsgesprek zo in te richten dat het je organisatie past. Een gesprekkencyclus opzetten die realistisch is én in de praktijk ook haalbaar.

Ook hier maak je gebruik van de arbeidsovereenkomst en de functiebeschrijving (hadden we het belang van actuele versies van deze documenten al genoeg benoemd?) als basis voor de communicatie. Je kan hier ook (net als bij het functioneringsgesprek) verschillende (kern)competenties gebruiken. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Sponck helpt je graag om een systeem te ontwikkelen en aan te meten die je bedrijf past; als ontwikkelaar en/of als gesprekspartner tijdens de gesprekken. Ook het coachen van leidinggevenden voor deze gesprekken behoort tot de mogelijkheden.