Salarisadministratie

Als je geld verdient, moet je belasting afdragen. In de relatie van werkgever en werknemer is de werkgever inhoudingsplichtig en de werknemer belastingplichtig. Als werkgever dien je er daarom voor te zorgen dat de belastingen en premies die de werknemer moet betalen, correct worden berekend en afgedragen. Dat is wat er gebeurd in de salarisadministratie die je voert. De werknemer ontvangt de output hiervan in de vorm van een loonstrook en een jaaropgave.

De overheid verandert de fiscale regels omtrent personeel met enige regelmaat. Het is lastig om het overzicht te bewaren als dit niet je vakgebied is. Sponck Personeelsadvies zorgt er graag voor dat de processen hieromtrent goed zijn ingericht binnen je bedrijf, zodat ze precies zoveel tijd (en geld) kosten als nodig is, en niet meer dan dat.

WKR Proof

Sinds 1 januari 2015 is de WKR niet meer optioneel. Dit betekent echter niet automatisch dat je bedrijf ook ‘WKR-proof’ is. Het is belangrijk om alle arbeidsrechtelijke documenten na te kijken en aan te passen en dit op een juiste wijze te communiceren met de medewerkers en/of de OR.

Daarnaast is samenwerking tussen de salarisadministratie en de financiële  administratie (of je accountant) een must. Er moeten gegevens uitgewisseld worden tussen beide afdelingen over de wijze van administreren om zo te kunnen voldoen aan de verplichtingen van de WKR en om inzichtelijk te hebben hoeveel ruimte er nog over is van ‘de vrije ruimte’.

Schakel Sponck in zodat al uw arbeidsrechtelijke documenten nagekeken worden in het kader van de WKR. Hierbij wordt een overzicht opgesteld met de knelpunten en de aanbevelingen hoe dit te veranderen en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan communicatie naar de OR toe. Daarnaast wordt er samen met de salaris- en financiële administratie werkafspraken gemaakt zodat ze goed op elkaar afgestemd zijn en de WKR voor de organisatie kan werken in plaats van dat het alleen als administratieve last ervaart wordt.

Personeelsinformatiesysteem

Ook bij de keuze van salarissoftware is Sponck je van dienst. Er wordt gekeken naar je wensen en budget en samen gaan we op zoek naar het pakket dat jouw onderneming past.

Hulp en advies nodig bij één van deze onderwerpen? Neem contact op met Sponck

.